Начини за намалување на отпорноста на разменувачите на топлина

2021-11-15

Начини за намалување на отпорноста наразменувачи на топлина
1. Употреба на термичка плоча за мешање: употребата на термичка плоча за мешање може да ја намали површината на плочата од симетричниот разменувач на топлина со еден процес.
2. Прифатете асиметричен плочест разменувач на топлина: формирајте плочест разменувач на топлина со еднакви области на пресек на ладните и топлите тркала.
3. Усвојување на повеќепроцесна комбинација: може да се усвои аранжман за комбинирање со повеќе процеси, кога протокот на ладен и топлински медиум е голем.
4. Поставете бајпас цевка за разменувачот на топлина: може да се инсталира бајпас цевка помеѓу влезот и излезот на разменувачот на топлина на страната на големиот проток, кога протокот на ладниот и топлинскиот медиум е релативно голем.
5. Изборот на формата на плочата разменувач на топлина: отпорот треба да биде не повеќе од 100 kPa.
Мерки на претпазливост за чистење на разменувачот на топлина:
1. Средството за чистење се вбризгува од дното на разменувачот на топлина, а водата што треба да се исчисти на ѕидот на плочата на разменувачот на топлина се испушта;
2. Инсталирајте топчест вентил помеѓу изолациониот вентил и разменувачот на топлина. Инсталирани се и влезот за вода и отворот за враќање на водата; поврзете ја пумпата и цевката.
3. Излејте од врвот; почнете да го инјектирате потребното средство за чистење во разменувачот на топлина, по целото инјектирање, циклично измијте.
4. Ако целото средство за чистење се инјектира на почетокот, тоа може или може да предизвика прелевање на средството за чистење;
5. За редовно да се проверува ефективноста на средството за чистење во текот на циклусот, може да се користи PH тест хартија.
Мерки на претпазливост за чистење на разменувачот на топлина
1. Отстранете ги остатоците од отворите за да се обезбеди нормална вентилација. Внимавајте дали надворешната решетка е лабава, исчистете ја надворешната вентилациска решетка за туѓи предмети и чувајте ги отворите за вентилација непречени.
2. Површинско чистење на внатрешен и надворешен просторразменувачи на топлинаја подобрува ефикасноста на разменувачите на топлина. Кога го чистите внатрешниот разменувач на топлина, треба внимателно да го извадите панелот, да го избришете со мека крпа и да користите мала четка за нежно да го исчистите внатрешниот разменувач на топлина, за да ја постигнете целта за отстранување на прашината и штетните акумулации што можат да размножуваат бактерии. , но внимавајте Бидејќи ладилникот е тенок алуминиумски материјал, лесно се деформира откако ќе се напрега, па внимавајте да го четкате.
3. Исчистете ја прашината на филтерот. Кога го чистите филтерот, прво исклучете го напојувањето, а потоа отворете ја решетката за влез на воздух; извадете го филтерот, исчистете го филтерот со вода или правосмукалка, температурата на водата не треба да надминува 40 степени, исчистете ја со топла влажна крпа или неутрален детергент и потоа избришете со сува крпа Во исто време, екранот на филтерот не може да се чисти со инсектициди или други хемиски детергенти.
4. Исчистете ја нечистотијата и акумулацијата во одводниот дел. Одводниот дел од разменувачот на топлина лесно се таложи нечистотија и мора редовно да се дезинфицира темелно за да се обезбеди непречено одводнување и да се спречи растот на бактериите.
разменувачи на топлина
  • QR
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy